Nesporný rozvod manželů aneb rozvod v klidu je tou nejlepší cestou

Nesporný rozvod manželů aneb rozvod v klidu je tou nejlepší cestou

Nesporný rozvod, resp. „rozvod dohodou“ představuje situaci, kdy se manželé sice rozchází, avšak jsou schopni se domluvit na majetkovém vyrovnání, jakož i na péči o děti v době po rozvodu.

Občanský zákoník ve svém ustanovení § 757 upravuje 3 základní podmínky, které musí být naplněny, aby mohl nesporný rozvod proběhnout. Za první podmínku zákon stanovuje skutečnost, že ke dni zahájení řízení o rozvod trvalo manželství nejméně 1 rok a zároveň spolu manželé déle než 6 měsíců nežijí. Zákon zde vyžaduje delší dobu odloučení manželů, přičemž záměr zákonodárce lze spatřovat v motivaci lidí, aby nepodávali návrh na rozvod unáhleně po každé větší hádce. V této souvislosti vystává otázka, jak vykládat termín, že spolu manželé nežijí. Z dikce ustanovení § 758 občanského zákoníku vyplývá, že spolu manželé mohou stále bydlet, avšak vzájemně se k sobě nechovají jako manželé, tedy spolu nesdílí své radosti, strasti, intimnosti, přičemž takovéto manželské soužití obnovit ani nechtějí.

Druhá podmínka, která ze zákona vyplývá, je existence dohody mezi manželi o úpravě poměru nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti pro dobu po rozvodu. Jedná se o dohodu manželů o skutečnosti, kde a s kým budou nadále jejich společné děti žít. Zároveň je vhodné v takové dohodě stanovit, zdali budou děti v péči společné, střídavé či v péči jednoho z rodičů a dále také jak bude zajištěn styk dětí s druhým rodičem v takovém případě. I přesto že by děti pobývaly u obou rodičů poměrně stejnou dobu a rodiče měli vzájemně porovnatelné příjmy, je vhodné v této dohodě stanovit, že se rodiče shodli na skutečnosti, že výživné hradit nebudou. Pro úplnost uvádíme, že dohodu o péči o děti pro dobu po rozvodu musí následně schválit soud.

A konečně třetí a poslední podmínka, která z dikce občanského zákoníku vyplývá, je dohoda manželů na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení a popřípadě výživného pro dobu po tomto rozvodu. V drtivé většině případů taková dohoda zahrnuje především vypořádání společného jmění manželů. Manželé se tedy musí dohodnout, komu připadne např. společný byt, dům, auto, kolik případně vyplatí druhému z manželů, kde budou oba dále bydlet, případně skutečnosti, zda bude mít jeden z manželů nárok na výživné a v jaké výši. Celá dohoda musí být uzavřena v písemné formě a obsahovat úředně ověřené podpisy obou manželů.

Pokud manželé splnili výše uvedené tři podmínky, které klade zákon, a zároveň disponují rozsudkem soudu, kterým byla schválena dohoda o péči o děti, mohou se pustit do samotného rozvodového procesu. Příslušným k rozhodování je obvykle soud, v jehož obvodu se nachází poslední společné bydliště manželů. Manželé musí podat návrh soudu, a to buď společně, popřípadě stačí, pokud tak učiní jeden z manželů a druhý se k jeho návrhu na rozvod manželství připojí. Společně s návrhem je třeba doložit potřebné listiny a dále zaplatit soudní poplatek. Následně soud nařídí ústní jednání, kdy však na rozdíl od sporného rozvodu již nebude zjišťovat příčiny rozvratu manželství.

Aby byl nesporný rozvod opravdu v klidu, tak můžeme jedině doporučit využití služeb odborníka v podobě advokáta.


V případě dotazů se můžete zkusit obrátit na naši bezplatnou právní poradnu. Upozorňujeme ale, že výše uvedený článek není primárně určen pro laickou veřejnost a řešení Vašeho právního případu by mělo být svěřeno do rukou odborníka, jelikož každý právní problém je třeba řešit individuálně s přihlédnutím k jeho okolnostem. Proto důrazně doporučujeme, abyste se obrátili s řešením Vašeho právního problému na advokátní kancelář.