Nezávazný sex - otcovství

Dobrý den,poznal jsem slečnu a oba jsme se domluvili na nezávazném sexu. U jistila mě,že bere antikoncepci,tak jsem souhlasil. Teď přišla s tím,že je těhotná.. Chci se zeptat,jestli mám šanci se proti tomu nějak bránit... Děkuji za odpověď

Odpověď:

Vážený pane,

bouhužel proti Vámi uváděné situaci neexistuje z právního hlediska efektivní obrana. Vzhledem ke skutečnoti, že nejste sezdáni, tak nebudete automaticky zapsán do rodného listu dítěte. První možností je, že se k otcovství dítěte sám přihlásite. V opačném případě může předmětná slečna podat žalobu na určení otcovství. Pokud však existují pochybnosti o tom, zdali jste skutečně otec, tak vyčkejte na podání této žaloby a následně na výzvu od soudu. Soud nařídí ve věci jednání, kde se bude prokazovat, zdali jste otcem předmětného dítěte. V první jednání probíha výslech účastníků, jehož předmětem bude zjištění, zdali jste spolu s předmětnou slečnou skutečně souložili. Poté, pokud jako žalovaný své otcovství neuznáte, tak bude následovat znalecký posudek, který po testu DNA určí, zda jste skutečně otcem. V případě, že se to potvrdí, tak soud vydá rozsudek, jímž určí, že jste otcem dítěte, zároveň rozhodne o svěření dítěte do výchovy jednomu z rodičů.


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.