Jednostranné ukončení nájemní smlouvy (ukončení nájmu výpovědí) jednoduše

Jednostranné ukončení nájemní smlouvy (ukončení nájmu výpovědí) jednoduše

Chystáte se odejít z bytu, který jste si pronajali a potřebujete tak učinit co nejrychleji? Nebo máte v bytě problémového nájemníka a chcete s ním co nejrychleji ukončit nájemní smlouvu? Výše uvedené situace v souvislosti s ukončením nájmu často provázejí spory, proto je nutné postupovat s opatrností.

Občanský zákoník upravuje nájem bytu velmi komplexně a neopomíjí ani možnosti ukončení nájmu bytu pro případ, kdy si smluvní strany v nájemní smlouvě v daném směru nic nesjednají. Pakliže jste si tedy v nájemní smlouvě výslovně nesjednali žádné důvody, bude možné ukončit smlouvu pouze z důvodů, které stanoví zákon.

Vzhledem ke skutečnosti, že ne vždy je možné se dohodnout na pokojném a klidném ukončení nájmu bytu, je následně nutné postupovat cestou jednostranné výpovědi. Zákon stanovuje, že jednostranná výpověď musí být písemná, což znamená, že nemůžete nájem vypovědět pouze ústně či po telefonu. Výpověď musí dále obsahovat specifikaci o obou smluvních stranách a označení předmětu nájmu, tj. předmětného bytu či domu. V závislosti na skutečnosti, zda je nájem vypovídán z některého ze zákonem stanovených důvodů, musí byt následně výpověď odůvodněna a obsahovat případně poučení pro nájemce. Z logiky věci vyplývá, že nutnost odůvodnění výpovědi se nevyžaduje v případě možného vypovězení nájmu bez důvodu.

Pakliže byla nájemní smlouva uzavřena na dobu určitou, nájem může skončit přirozeně uplynutím sjednané doby. Nicméně je možné ji samozřejmě ukončit i před uplynutím sjednané doby. Pronajímatel může smlouvu na dobu určitou vypovědět pouze ze zákonem stanovených důvodu, a to tedy zejména poruší-li nájemce hrubě svoji povinnost vyplývající z nájmu, což je typicky situace, kdy přestane platit nájemné. Následně může pronajímatel jednostranně ukončit nájem na dobu určitou, a to pokud je nájemce odsouzen za úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo členu jeho domácnosti, popřípadě na osobě, která bydlí v domě, ve kterém se nachází nájemcův byt, jakož i proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází. A konečně tak může pronajímatel učinit, má-li být byt vyklizen na základě veřejného zájmu, a to například pokud musí být zbourán, jakož i pro jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu. Pro úplnost uvádíme, že ze zákona vyplývá možnost nájemce vypovědět nájem sjednaný na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při uzavření nájmu vycházely, a to takovým způsobem, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.

Co se týká výpovědi z nájmu sjednaného na dobu neurčitou, tak v takovém případě může nájemce učinit kdykoliv, a to i bez uvedení výpovědního důvodu, nicméně je povinen dodržet tříměsíční výpovědní lhůtu, pokud ovšem nájemní smlouva neobsahuje odchylku od zákonné úpravy. Nájem na dobu neurčitou může jednostranně vypovědět také pronajímatel, avšak pouze ze zákonem stanovených důvodů. Aplikují se zde stejné výpovědní důvody jako v případě vypovězení nájmu sjednaného na dobu určitou, nicméně jsou navrch doplněny důvody, kdy chce byt užívat pronajímatel sám či ho potřebuje pro svého manžela pro dobu po rozvodu manželství. Druhým doplňujícím výpovědním důvodem je situace, kdy pronajímatel potřebuje byt pro svého příbuzného nebo pro příbuzného svého manžela.

Je ovšem nutné zdůraznit, že zákon považuje nájemce za slabší stranu závazku, proto stanovil nájemci možnost vznést proti jednostranné výpovědi námitky či se následně bránit proti výpovědi u soudu žalobou.

Jednostranné ukončení nájmu může často skončit velmi nepříjemným sporem, proto opravdu doporučujeme podobnou situaci nepodcenit a pokud možno využít služeb odborníka - advokáta.


V případě dotazů se můžete zkusit obrátit na naši bezplatnou právní poradnu. Upozorňujeme ale, že výše uvedený článek není primárně určen pro laickou veřejnost a řešení Vašeho právního případu by mělo být svěřeno do rukou odborníka, jelikož každý právní problém je třeba řešit individuálně s přihlédnutím k jeho okolnostem. Proto důrazně doporučujeme, abyste se obrátili s řešením Vašeho právního problému na advokátní kancelář.