Zpackaná plastická operace prsou

Dobrý den,

už dříve jste mi poradili ohledně jiného problému, tak Vás zkusím zase poprosit o moc. Tentokrát je to poměrně intimní věc, kdy jsem byla před Vánoci na plastické operaci zvětšení prsou na jedné nejmenované klinice. Nejednalo se o žádný extrém, pouze jsem zvětšovala o velikost jednoho košíčku. První týdny po zákroku, kdy jsem nosila kompresní podprsenku, mazala jizvy a vůbec vše jak se má, tak bylo vše v pořádku. Po rekonvalescenci ovšem začaly problémy, nejprve to bylo zanícení zevnitř v místě několika stehů a zkrátím to rovnou na ten hlavní problém, kterým je hrozný stav jednoho prsa. Opravdu to vypadá hrozně, je to úplně zdeformované a mám za sebou v součtu i několik týdnů v pracovní neschopnosti s antibiotikami apod. Můžu chtít po klinice nějakou náhradu škody nebo co mám dělat, prosím o radu. Děkuji

Odpověď:

Vážená paní,

v tomto případě se předně nejedná o dotaz vhodný k tomu, aby byl zodpovězen obecně, neboť bude záležet na konkrétních okolnostech Vašeho případu. Z právního hlediska se z našeho pohledu jedná o kombinaci dvou smluvních typů, a to smlouvy o poskytování zdravotních služeb a dále smlouvy o dílo. V rámci smlouvy o poskytování zdravotních služeb je možné hodnotit celý výkon ve vztahu k postupu tzv. lege artis, což se projevuje zejména tím, zdali nebyla zanedbána zdravotní péče, avšak výsledek operace není z pohledu této smlouvy důležitý. Zmiňujeme to zejména v souvislosti s Vámi uváděnou infekcí, kdy k jejímu zavlečení mohlo dojít v souvislosti s pooperační péčí nebo i přímo při operačním výkonu. Dalším aspektem je samozřejmě výsledek samotné operace (ve Vašem případě zvětšení prsou, ale může se jednat i o augmentaci nebo jakékoliv jiné zákroky estetické medicíny), kdy tento podléhá smlouvě o dílo, kde je samozřejmě klinika odpovědná za výsledek. Je zřejmé, že deformace prsu jistě k předpokládaným výsledkům nepatří. Doporučujeme obrátit se na uvedenou kliniku a vytknout bez zbytečného odkladu, pokud možno podrobně a písemně to, v čem spočívá Vaše nespokojenost. Jedná se v tomto ohledu o standardní odpovědnost za vady, kdy můžete požadovat zejména odstranění této vady v podobě reoperace, částečné vrácení ceny či dokonce od smlouvy s klinikou odstoupit. Tyto nároky nevylučují Váš nárok na náhradu škody, která Vám tímto zákrokem mohla být způsobena. Otázkou je, co je v podstatě příčinou Vámi uváděné deformace. Za tímto účelem důrazně doporučujeme konzultaci s jiným lékařem v příslušném oboru, respektive nejlépe se znalcem z oboru. Obáváme se však, že bez posouzení konkrétních okolností a uzavřené smlouvy není možné na Váš dotaz relevantně odpovědět. Jedná se o poměrně specifickou problematiku a důrazně Vám v tomto doporučujeme, abyste se obrátila na advokátní kancelář, která Vám pomůže uplatnit vady a nároky z titulu případné škody. Tento postup doporučujeme i pro případ, že by Vám sama klinika nabídla reoperaci, neboť i v tomto případě bude nutné podepsat novou smlouvu či dohodu o narovnání, kterou je vhodné konzultovat s advokátem, neboť ani další operace nemusí odpovídat Vašim představám. 


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.