Vyvařování vozidla známému, zrušení zakázky, záloha a skladné

Dobrý den,  mám dotaz, jak řešit tuto vzniklou situaci:

 Potvrzení o zakázce

 pan..... a  (Já), se dohodli na provedení opravy vozidla....(nemá SPZ)

 Strany se dohodly na opravě a vyvaření vozidla, a to do termínu 1 měsíc od podpisu této smlouvy, tj. do 10,4,2021

 Cena zakázky: materiál cca 5,500Kč

                             práce:tranzit

(Já) přebírá výše zmíněné vozidlo a finanční zálohu na materiál ve výši 3000Kč.

 ------------------------------------

Toto je sepsané potvrzení o zakázce.

Jde mi o to, že po cca týdnu se zjistilo, že by skutečná oprava vozidla byla poněkud vyšší, a tedy by se nevyplatila. Zadavatel tedy po mailu zakázku zrušil. Ale: chtěl uvedenou zálohu vrátit na jeho účet, a to celou, i když jsem již polovinu utratil za materiál na opravu ještě před jeho rozhodnutím, že oprava činěna nebude. Na účet jsem mu tedy peníze odmítl poslat všechny a i proto, že bych neměl jistou, že vozidlo z mého pozemku vůbec odveze.Zdělil jsem mu, že mu tedy zálohu předám při převzetí vozu. Na to konto mi začal vyhrožovat právníkem a už vůbec nekomunikuje a vozidlo je stále na mém pozemku. Jak tuto situaci mohu řešit? Jak finanční, tak zbavení se jeho vozu? Mohu mu počítat pronájem zahrady, když odmítá auto odvézt? Ještě dodávám, že nejsem podnikatel, jednalo se o přátelskou výpomoc.

 Děkuji za radu a s pozdravem

Odpověď:

Vážený pane,

Váš dotaz se bez dalších informací nedá komplexně zpracovat na plnohodnotnou odpověď. Odpověď tedy bude jen v obecné rovině založené na informacích obsažených ve Vašem dotazu. Určitě není právně představitelná situace, že by bylo jedině nutné, abyste vrátil celou zálohu pouze poukázáním na bankovního účet objednatele. Vzhledem k nízké finanční objemnosti zakázky nemá v této fázi cenu ani pro jednu stranu případného sporu řešit právní zastoupení (vyhrožovat právníky, jak uvádíte, že odepsal objednatel). Navrhujeme tedy, abyste se nejprve pokusili o smírné řešení celé záležitosti. Nevíme podrobnosti ohledně nákupu materiálu, jeho případného spotřebování, člověkohodin, které jste doposud na díle strávil apod. Předpokládáme ale, že dokážete alespoň odhadnout náklady, které jste musel vynaložit do té doby, než došlo ke zrušení zakázky, tyto náklady tak odečtěte od přebrané zálohy a navrhněte objednateli, že zbytek mu předáte fyzicky při zpětném přebrání vozidla. V případě, kdy jednoduché smírné řešení nebude možné a protistrana v podobě objednatele nebude vůbec jakkoliv kontaktní nebo se na Vás již obrátí právní zástupce objednatele s návrhem, který pro Vás nebude akceptovatelný, tak už nemůžeme doporučit nic jiného, než též vyhledat právní pomoc a nechat se zastoupit advokátem.


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.