Dohoda o provedení práce - rozsah 300 hodin

Dobrý den, mám dotaz jak je to s příplatkem za odpolední a Soboty ,Neděle, když pracuji na dohodu. Dělám jen 10 dnů v měsíci a žádnou raní směnu. Dále jsem se dočetl že můžu odpracovat jen 300 hodin za rok na dohodu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vážený pane,

předně je třeba uvést, že příplatky za odpolední směny v zásadě neexistují. Bohužel jste přesně nespecifikoval jak dlouhá tato směna je, respektive zdali končí po 22 hodině. Pokud by tomu tak bylo, tak by obecně vznikal nárok na příplatek za práci v noci za odpracované hodiny po 22:00 hodině. Noční práce začínají od 22:00 a končí v 6:00. I přes výše uvedené je však třeba říci, že se tyto příplatky nevztahují na dohodu o provedení práce, což je zakotveno v ustanovení § 77 odst. 3 písm. h) zákoníku práce. Rozsah dohody o provedení práce je skutečně 300 hodin / ročně u jednoho zaměstnavatele. Odpracováním těchto hodin je dále předmětná dohoda vyčerpána a je nutné uzavřít dohodu o pracovní činnosti či pracovní smlouvu.


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.