Neplatnost okamžitého zrušení pracovního poměru

Dobrý den, rád bych se zeptal na následující.Pracoval jsem ve firmě 4 roky (2008-2013). Vždy na dobu určitou 1 roku. Jelikož zákon neumožňoval neustále obnovovat tuto smlouvu na dobu určitou, byl jsem i 2 měsíce zaměstnán na IČO. V červnu jsem podal výpověď s 2-měsíční lhůtou do 31.08.2013. Výpověď byla akceptována. 20.7.2013 jsem byl vyhozen na hodinu z práce s tím, že informace mi přijdou poštou (a že se mám na co těšit). Bylo mi odebráno služební auto s doklady (stále však vlastním služební telefon na který si asi nevzpomněli, servisní knihu od automobilu apod.) Nejsem si vědom žádného závažného porušení z mé strany. Mohu podat stížnost (žalobu) proti tomuto postupu? Mohu se nějak bránit ?

Odpověď:

Vážený pane,

samozřejmě je tento postup přinejmenším zvláštní, ale každopádně je potřeba vyčkat na uvedení důvodu pro okamžité zrušení pracovního poměru. Tyto důvody jsou taxativně vymezeny v ustanovení § 55 zákoníku práce následujícím způsobem:

Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,

a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
Rozporovat toto okamžité zrušení pracovního poměru samozřejmě možné je. Vyčkejte tedy na písemné odůvodnění tohoto ukončení. Neplatnost okamžitého zrušení pracovního poměru můžete uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním. 

Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.