Potvrzení o zaměstnání od zaměstnavatele

Dobrý den, velice rád bych Vás požádal o radu. Včera semnou zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr dohodou. K dohodě jsme podepsali protokol o předání věcí a služebního vozidla. Dnes po mě chce zaměstnavatel ještě dodat poznámky z jednáních a seznam klientů, kterým jsem daroval reklamní předměty. Podmiňuje to zadržením zápočtového listu. Má na to právo ? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vážený pane,

jsme rádi, že jste se nám ozval, jelikož jednání Vašeho zaměstnavatele jistě není  pořádku. Nejprve tedy odpovíme obecně - zaměstnavatel na toto právo nemá. Z ustanovení § 313 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce jasně vyplývá povinnost zaměstnavatele vydat při skončení pracovního poměru zaměstnanci potvrzení o zaměstnání (zápočtový list). Tato povinnost pro zaměstnavatele je jednoznačná a tento si nemůže klást nějaké další podmínky vůči Vaší osobě. Pokud bude stále takto konat, tak doporučujeme mu zkusit nejprve domluvit, jelikož je představitelné, abyste dal podnět na místně příslušný oblastní inspektorát práce či případně se můžete i obrátit na soud a tohoto svého práva na vydání potvrzení o zaměstnání se domoci.


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.