Diplom, titul, promoce?

Dobrý den, od kdy má absolvent VŠ právo používat titul? Je to od data kdy ukončil poslední část státní závěrečné zkoušky, od data, kdy děkan podepíše protokol o SZZ nebo od data kdy rektor (děkan) podepíše diplom nebo od data promoce?

Odpověď:

Vážený pane,

obecně se v různých právním předpisech určuje počítání času a lhůt, avšak v tomto případě toto kupříkladu zákon č. 111/1998 Sb., zákon o vysokých školách, dále jen jako ,,zákon´´ či Studijní a zkušební řád ČVUT neobsahuje, takže si vystačíme s dikcí zákona a Studijního a zkušebního řádu ČVUT, které je v případě obou předpisů shodná. Studium se řádně ukončuje absolvováním studia v příslušném studijním programu. Dnem ukončení studia je den, kdy byla vykonána státní zkouška předepsaná na závěr studia nebo její poslední část. Tedy již týž den, kdy úspěšně státní zkoušku vykonáte, tak můžete tento titul používat. Konstitutivní účinek má tedy úspešné vykonání státní závěrečné zkoušky nebo její poslední části. Druhou věcí je potom doklad o tom. Ten je dle zařazení pod správněprávní insituty pouhým osvědčením a tudíž má deklarující charakter. Není proto relevantní například skutečnost, kdy děkan diplom podepíše. Pro Vaše reálné potřeby je tedy důležité státní závěrečnou zkoušku úspěšně absolvovat - od toho okamžiku již můžete titul používat a dále je pro Vás důležité mít o tomto doklad například pro budoucího zaměstnavatele. Co se týče případné promoce, tak ta již nemá ani konstitutivní, ani deklaratorní charakter. Zde se jedná pouze o fakultativní slavnostní událost.


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.