Omluvenka zletilého

Dobrý den, studuji na gymnáziu 3.ročník, jsem plnoletá, ale od třídního učitele jsem se dozvěděla, že omluvenky mi mohou psát pouze rodiče. Nechápu proč, když už nejsou mými zákonnými zástupci. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Vážená slečno,

musíme Vám dát za pravdu, jelikož vyjádření Vašeho třídního učitele se nezakládá na pravdě. Je to opravdu tristní nonsens. Právní subjektivita fyzických osob je přímo základním kamenem soukromého práva, jež je rozdělena na právní způsobilost a způsobilost k právním úkonům(přezdíváno zletilost). Od tohoto okamžiku jste již plně způsobilá ke všem právům a povinnostem jako jakýkoliv jiný zletilý občan ČR. Navíc na tuto situaci reaguje dokonce i školský zákon, který by měl Váš třídní učitel jistě znát. Tato věc musí být známa i pro laika z jazykového výkladu, neboť jak hovoříte - zákonný zástupce, tato možnost je dovršením 18-ti let vyloučena a vystupujete za sebe sama. Samozřejmě, že například Vaši rodiče mají vůči Vám i nadále vyživovací povinnost, avšak tato nemá absolutní návaznost na to, zda jste či nejste zletilá. Doporučujeme tedy nejprve domluvu s pedagogem a potom se případně obraťte na ředitele školy. Předpokládáme, že na těchto místech již dosáhnete patřičné nápravy a nebude třeba se obracet dále.


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.