Vzdání se pouze části dědictví smlouvou?

Rád bych věděl, jakým způsobem se můžu vzdát části dědictví po rodičích, kteří ještě žijí, ve prospěch bratra. Jedná se o rodinný domek.

Odpověď:

Vážený pane,

tuto možnost Vám dáva nový občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.). Konkrétně potom v následujícím ustanovení:

§ 1484

Zřeknutí se dědického práva

1) Dědického práva se lze předem zříci smlouvou se zůstavitelem; není-li jinak ujednáno, působí zřeknutí i proti potomkům. Kdo se zřekne dědického práva, zříká se tím i práva na povinný díl; kdo se však zřekne jen práva na povinný díl, nezříká se tím práva z dědické posloupnosti.

2) Zřekl-li se někdo dědického práva ve prospěch jiné osoby, má se za to, že zřeknutí platí, jen stane-li se tato osoba dědicem.

3) Smlouva vyžaduje formu veřejné listiny; práva a povinnosti z ní však mohou být zrušeny, pokud strany dodrží písemnou formu.

Je tedy možné uzavřít se zůstavitelem speciální smlouvu, přičemž je možné se zříci nejen dědického práva, ale i jeho části například v podobě rodinného domku. Tato smlouva navíc vyžaduje formu veřejné listiny (notářský zápis).


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.