Osoba žijící ve společné domácnosti jako nepominutelný dědic v případě závěti?

Dobrý den, sepsala jsem závěť u Posledního slova (https://www.poslednislova.cz/) a uvedla, že veškerý svůj majetek - 100% zdědí má dcera. Žiji 20 let ve společné domácnosti s přítelem a nepřeji si, aby cokoliv dědil. Stačí sepsání závěti, nebo přesto bude mít partner na poměrnou část majetku ze zákona nárok? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Vážená paní,

problém by mohl nastat až v tom případě, kdyby Váš partner měl postavení nepominutelného dědice. Nepominutelného dědice nalezneme v novém občanském zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) v následujícím ustanovení:

§ 1643 

1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.

2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

Jak můžete vidět ve výše uvedeném ustanovení, tak osoba přítele, který s Vámi žije ve společné domácnosti, se za nepominutelného dědice nepovažuje (jsou to pouze děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci), takže v případě Vašeho úmrtí nemá nárok na poměrnou část Vašeho majetku (pozůstalosti)


Upozorňujeme, že tato odpověď se vždy vztahuje ke konkrétnímu dotazu a jeho okolnostem nebo je pouze obecného rázu. Zejména je třeba pamatovat na to, že zde uvedené odpovědi vždy vycházejí z právního stavu ke dni zodpovězení dotazu a nemusí tak být aplikovatelné na Váš konkrétní případ. Doporučujeme tedy zkusit položit dotaz na Bezplatnou právní poradnu nebo se v ideálním případě obraťte se svým právním problémem přímo na advokátní kancelář.